توضیح: فایل صوتی و خلاصه نکات زیر مربوط به سلسله جلسات سخنرانی استاد غنوی در حضور جمعی از دانشجویان است که در حدود سی سال پیش در دانشگاه صنعتی شریف تهران برگزار شده است.
جلسه چهارم:
«کُلُّ رایهٍ تُرفَعُ قَبلَ قیامِ القائمِ فَصاحبُها طاغوتٌ یُعبَدُ مِن دونِ الله»؛ هر پرچمى پیش از قیام قائم بر افراشته شود، صاحب آن طاغوتى است که در برابر خدا پرستش مىشود.
برخی بر اساس اینگونه احادیث، اشکال میکنند که در زمان غیبت نباید حکومت تشکیل داد و از این طریق انقلاب اسلامی و ولایت فقیه را زیر سؤال میبرند.
پاسخ:
1.شیوه ائمه برای رسیدن به حکومت کودتا نبوده است.
شیوه ائمه برای حکومت، ابتدا دعوت مردم و روشن کردن ذهن آنها بود. اگر مردم همراهی کردند، تشکّل به وجود میآوردند. بعد از آن در صورتی که تشکل به گونهای بود که توان درگیری داشتند، اقدام به تشکیل حکومت میکردند.
ائمه وقتی زمینه نیست و یارانی در اختیار ندارند، کودتا نمیکنند. چون حتی اگر روی کار بیایند، مردم تحمل آنها را ندارند.
از زمان امام رضا به بعد، به تدریج ائمه از مردم فاصله میگیرند، تا زمینه برای غیبت فراهم شود و مردم امام غائب را بپذیرند.
یکی از شیوههای ائمه برای حفظ شیعیان، ایجاد تفرقه میان آنها بود. با این کار دستگاه خلافت به تصور اینکه بین شیعیان اختلاف است، از جمعیت آنها نمیترسید و کاری به آنها نداشت.
2. این روایات در مقام تقیه بیان شدهاند و تقیه یکی از شیوههای ائمه علیهمالسلام بوده است.
3. باید میان دعوت به حق و دعوت به خود فرق گذاشت. «بلند کردن پرچم» در اصطلاح ادله ما، به دعوتی گفته میشود که در آن، شخص به خود دعوت میکند. شاهد این مطلب آن است که خود امام صادق علیهالسلام، قیام زید را تأیید میکند.
4. اغلب این روایات سندهای ضعیفی دارند.